Tip og ideer

Træer af vinterstandere.
M Nærum-Pedersen
merete_np@hotmail.com

I løbet af efteråret og vinteren samles vinterstandere i haven. Vinterstanderne hænges til tørre i en lun kælder. Det er vigtigt at de ikke på noget tidspunkt bliver filtret ind i hinanden.

Når vinterstanderne er helt tørre, er klar til at bruge.

På billedet til venstre ses et mindre udvalg af tørrede vinterstandere (rølleke, spirea og sankt hans urt).

De mørke standere øverst i billedet til venstre er rølleke. De dyppes i mørkegrøn maling og hænges igen til tørre. Stilkene klippes af i en passende længde til at kunne holde dem oprejst, når de stikkes ned i et passende hul i underlaget. Nu har man popler, som dem der ses på billedet øverst til højre.

De gulbrune vinterstandere fra spirean eller fjerbusk, som ligger nederst i bunken, ligner efterårs træer, når de ses enkeltvis. Vil man have grønne træer, kan de dyppes i maling i en passende grøn farve. Stilkene males hvide med sorte pletter og træerne "plantes" i et hul i underlaget. Nogle af de færdige birketræer ses på billedet til højre. Buskene er af lav, der er farvet i en anden farve end træerne.

Øh.. ja det er en giraf!

Øverst i bunken på billedet øverst til venstre ligger nogle vinterstandere af Sankt Hans urt. På billedet her til venstre ses en enkelt blomsterstand.

Sankt Hans urt har kurveblomster (mange små blomster, hvis stilke udgår fra en stænget) og det er disse, der bruges til at lave buske og træer af til modelbanen. Til buske og mindre træer deles blomsten i mindre stykker, som med oversiden først dyppes i fortyndet grøn maling. Efter afdrypning dyppes de i grønt smulder eller det drysses på oversiden af blomsterne. Buskene stilles til tørre f.eks i et stykke oasis.

Til større træer samles nogle blomsterstilke i forskellig længde. Kurvene anbringes i forskellig højde som bladfyldte grene. Stilkene samles med blomstertape (fås hos blomsterhandleren), som er lavet af voks. Umiddelbart klæber tapen ikke, men når der varmes med fingrene klæber voksen og kan lægges om blomsterstilkene, så der dannes en pæn stamme på træet. Stammen skæres over for neden og males evt. brun. Grenene males med grøn spraymalimg, en mørk farve underst og en lysere ovenpå. Træet kan evt. drysses med smulder, inden malingen er tør. Træerne stilles til tørre i en oasisblok eller lignende.