Du kan lige så godt overgive dig fra starten og oprette en rodekasse til småting.
Den bør ikke være for dyb, så bliver det vanskeligt at overskue indholdet.

Se også Småting til modelbanen hos Den lille havemand.

Skraldespand.

Skraldespanden er lavet af to hætter fra henholdsvis en limtupe og en tandpastatupe (begge fundet i rodekassen). Hætten fra limtupen er limet inden i den noget større hætte med låg fra tandpastatupen. Derefter er hele skraldespanden malet sølvgrå. Den viste skraldespand passer til spor 0.

Affaldsbeholder.

foto fra Midt Als Total Service

Skraldespande er i dag udskiftet med plast affaldsspande. Disse er ofte mørkegrønne og findes i flere størrelser.

Mål på nogle Affaldsbeholdere
Ønsket målestoksforhold 1:
1:1modellen 1:1modellen 1:1modellen 1:1modellen
120 l 240 l 360 l 660 l, 4 hjul
bredde 46 cmmm 60 cmmm 76 cmmm 121 cmmm
længde 47 cmmm 68 cmmm 72 cmmm 76 cmmm
højde 94 cmmm 98 cmmm 111 cmmm 122 cmmm
Affaldsbeholderen laves af et stykke ca 2 mm tykt pap, en rest karton, en stump kobbertråd og 2 runde palitter.
Toppen skæres ud i tygt pap 1-2 mm mindre end de angivne mål, bunden laves 2 mm mindre på begge ledder. Diagonalerne indtegnes på top og bund og måles.
Der laves 2 trapezformede stykker. Højden skal være 3 paptykkelser mindre end den færdige beholders mål. For neden skal breden svarer til diagonalen i bunden og for over skal breden svare til diagonalen i toppen. Det ene stykke skal have en revne fra oven til midten og det andet en revne fra neden til midten. De to trapetzer samles til et krydsformet stykke. Bund og top limer på enderne af krydset.

En strimmel karton, der er 1½ gang beholderens højde, foldes på tvers og beholderens 2 sider limes fast til kartonen. Når limen er tør skæres overskydende karton over og under de to limede sider væk. Kartonen foldes langs beholderens ene hjørne. Folden skal ramme hjørnet på top og bund. Kartonen limes fast langs siden og på top og bund.
Overskydende karton skæres af når limen er tør, så kartonen kan foldes om det sidste hjørne og limes.
Efter tørring skæres overskydende karton væk.

Til låget skæres et stykke karton, der er 2 mm bredere end toppen på beholderen. Længden skal være 1½ beholderens længde. I den del, der kommer til at gå ud over bagkanten laves 2 huller ca 3 mm fra kanten og med 3 mm imellem. Hullerne skal nå ind til det sted, der kommer til at være lige over beholderkanten ved bagsiden ag beholderen.
Kartongen foldes på tvers midt gennem hullerne samt ved den yderste ende af hullerne.
En stump kobbertråd limes hele vejen over kartonen i den inderste fold.
Af pep laves en firkant der er 2 mm smaldere end beholderen og 1 mm kortere. Forkanten og siderne skæres evt. skrå, så det bliver mindre for oven. Kartondelen foldes, så stykket udenfor de 2 huller kommer til at vende lodret nedad mod lågets overside. Pap overdel til låget limes på kartonen ind mod dette lodrette stykke, så det sidder lige langt fra karton delens to sider.

Hjulene, som f.eks. kan laves af 2 palitter eller et par "huller" fra en hullemaskine, der limes på beholderens sider så de går lidt ud over bagsiden af beholderen.
Affaldsbeholderen males mørkegrøn med sorte hjul. Affaldsbeholdere fås i andre klare farver, men de grønne er mest almindelige.

Reklameflaske, ca. 3 cm høj.

Laves af en 2 ml doseringssprøjte, der skæres af ved 1 - 1½ ml mærket, kanten (flaskens skuldre) rundes med en kniv og flasken forsynes med en etiket fra en reklame.

Reklameskilte.

Reklameskilte kan laves ud fra bannere, logoer og billeder, du finder på nettet, eller billeder du selv scanner.
I et tegneprogram ændres billederne, der skrives e.v.t. tekst på dem og størrelsen tilpasses.
Billederne printes ud på kraftigt hvidt papir eller tyndt karton og sprayes med klar lak. Derefter kan de skæres ud. Hvis de skal bruges til et fritstående skilt, bør de males på bagsiden og forsynes med en tynd ramme langs kanterne på bagsiden.

Hvis man ikke har en farveprinter, kan man printe skiltet i gråtoner og derefter enten male farverne på eller bruge farveblyanter (gerne den type, der opløses lidt i vand) til at farvelægge skiltet med.

Du kan finde nogle færdige billeder til skilte, plakater & butikvinduer vist på et billede af en forretning.

Gavlreklamer.

Billederne til de to gavlreklamer (endnu ikke sat op) er fundet på internettet.
Efter udprintning er de beklædt med klar selvklæbende plast og har fået en smald sølvfarvet ramme af smalle, malede lister.

Planten i midten er en stump af en kunstig plantes blomst sat ned i en gråmalet kapsel fra en saftflaske, som er fyldt op med undulatens strandskaller.
(Tingene er fundet i min rodekasse.)

Plakater.

se nogle plakater Billeder af plakater kan findes på internettet. Der højreklikkes på billederne og klikkes på "Save Image As"/"Gem billede som". Derefter kan billederne hentes ind i et tegneprogram og printes ud på en farveprinter.
For at beskytte farverne bør udskriften have spraylak eller beklædes med klar selvklæbende plast inden de enkelte plakater skæres ud med en skarp kniv.
Husk at ældre plakater, der har hængt længe, er smudssige og mere eller mindre iturevne, eller der er tegnet på dem.
(Cirkusplakater er ofte i god stand, da de tages med, når cirkus flytter og genbruges.)

Lille udvalg af plakater og link til plakater

Aviser og avisløbesedler.

klik for stort billede Rækken af avisløbesedler" til venstre, er lavet af en serie små billeder, der er sat på række og forsynet med ramme af tynd blåmalet træliste.
Billederne er ikke svære at lave og du kan sagtens lave dem selv, så teksterne passer til din epoke.
Billederne kan ses uden ramme og i fuld størrelse, ved at klikke på det lille billede. Rækken af billeder kan printes ud, evt. på en farveprinter. I virkeligheden er de i ca A4 størrelse, altså 21 cm brede. Se på siden om mål, hvor store de skal være i model.

Til venstre vises de samme billeder brugt til aviser på hylden i en kiosk. I virkeligheden er aviserne ca 1/2 m brede. Størrelsen findes ved hjælp af siden om mål.
Man kan svagt skimte æblerne på hylden over aviserne, de er lavet af små grønne og røde perler.

Avisbundter.

klik for stort billede klik for stort billede Bundter af aviser/reklamer smidt af avisbudter laves af en smald strimmel papir (ca 9 mm), der foldes 1 gang på den lange led og foldes i zig-zag som en stabel aviser. Holdes sammen med et par klemmer medens bundtet bindes på bedde ledder med sytråd. Når 5 -10 bunter ligger samlet ser det ud af noget.

Pakker og æsker.

Chokoladeæskerne i kioskens vindue er lavet af små træklodser eller papstykker, der er beklædt med blankt gavepapir. Gavepapiret holdes på plads med en klat lim, inde i pakken.
Fra reklamer, kan man ind i mellem få billeder, der passer i størelsen til æsker med vaskepulver og ligninde eller til tekst på større kasser med varer.

Postpakker og julegaver kan laves af små stykker flamingo (nederst til højre), der pakkes ind i kulørt papir. Postpakker bør være gråbrune. En stump liste kan være god til at folde papiret på siden af pakkerne på plads med.
Snore og bånd om pakkerne laves af sytråd, der bindes på samme måde, som på en rigtig pakke (øverst).
Postpakker forsynes med en lille adresseseddel af et stykke selvklæbende etikette. Gaver forsynes med et kulørt kort af kraftigt papir.

De små åbne æsker i vinduet til højre (og set oppefra til venstre), kan laves af tynd karton.

En listen gør det nemmere at folde de små æsker (se skitserne).


Små ting fra nettet

På hjemmesider om dukkehuse kan man finde mange små ting, som også kan bruges på modelbanen.
Mit dukkehus findes f.eks både møbler, tapet og chipsposer.
Målestoksforholdet passer dog ikke til modeljernbanen, så man skal måske over et tegneprogram for at få den rigtige størrelse.

Mennesker/figurer

På gaderne, i haverne, mellem husene og på stationerne bør der være mennesker.
Mennesker der står, går, arbejder eller blot sidder på en bænk og venter på toget.

I hobbyforretningerne har de et stort udvalg af plastfigurer til LGB (spor 2m) spor 1, H0 og N, ja selv små mennesker i 1:220 (spor Z) har jeg set.
Disse figurer fås, specielt til H0, i mange variationer og beskeftiget med al verdens ting.

Desværre er udvalget til spor 0 temmelig begrænset herhjemme. Dette har ført til at nogle klubber selv støber figurer i tin, hvilket selvfølgelig også er muligt i andre målestofsforhold.

Se også lidt om dyr til modeljernbanen hos Den lille havemand.