Inde i huset:

Lys i huset.

Det ser godt ud, hvis der er lys i nogle af husene, specielt hvis der er natbelysning på anlægget. Her ses lys i 2 kvistvinduer.

Pærer og fatninger til dukkehuse kan anvendes, men man kan også købe meget mindre pærer i elektronikforretninger og lodde dem direkte på ledninger. Disse ledninger kan limes/tapes på vægge, gulve eller lofter efter behag. Vil man have en lampe uden for hoveddøren, bores forsigtigt et hul i muren på størrelse med pæren, ledningerne stikkes ind gennem hullet og pæren limes fast. Derefter kan ledningerne føres ned på murens inderside, ned gennem underpladen og hen til spændingsforsyningen.

Skillevægge og lofter.

I større huse kan det være praktisk at stive huset af med skillevæge. Det er dog mest i vinkelhuse og lignende dette bliver nødvendigt. Skillerummene laves af samme slags pap som ydermurene.

Under taget laves et gulv til at afstive og bære taget.

Derimod vil man ofte sætte skillerum eller lofter i huse med lys, for at få rum med meget lys og rum uden lys i samme hus. Disse skillerum kan laves af tyndt pap eller karton, bare det ikke lader lyset trænge igennem.

Skillerummene laves kun rundt om de rum, lyset skal begrænses til. Vil man f.eks. kun have lys i køkkenet, laves der skillerum uden om køkkenet. Man kan evt. skære dørhul i en af væggene, så der trænger en lille smule lys ind i rummet ved siden af.

Skal der være lys i næsten alle vinduer, men ikke på trappegangen, kan man lave et stykke buet karton rundt om alle vinduerne i trappegangen. Kartonen limes fast på væggen, så langt fra vinduerne som de øvrige vinduer giver plads til.

Hvis lyset skal begrænses til en bestemt etage, laves der loft og gulv i denne etage eller en del af den. Loftet/gulvet forsynes med lister langs kanterne og limes fast på ydermurene.

Møbler og mennesker.

Det er ikke nødvendigt at lave en masse møbler og andet inventar til husene, for man ser ikke ret meget gennem vinduerne alligevel.

Skulle man ønske at gøre lidt mere ud af indventaret, er det ikke nødvebdigt at lave alt selv.
Jeg har hos Model og hobby fundet nogle gamle postkort med hele enteriør til køkken, soveværelse eller stue, udført som klippe- klistreark.
Møbler og vægbeklædning fra sådanne kort vil kunne bruges inde i modelhusene, når de scannes og printes i den rigtige størrelse.

På hjemmesider om dukkehuse kan man også finde tapet og ligninde. Her et par eksembler:
Jims Dollhouse Pages, Printable Minis, Mollys House Miniatures og Custom Doll House

Mit dukkehus findes f.eks både møbler, tapet og chipsposer.

Det giver stor effekt, hvis man anbringer nogle få mennesker i husene. Disse mennesker skal placeres meget tæt på vinduerne. En dame, der kigger ud, en ældre herre, der læser avis lige inden for vinduet, en sovende kat i vindueskarmen eller en vinduespudser, vil der blive lagt mærke til. Et bord lige under en kraftig pære vil også blive set.

Spar på inventaret, men gør noget ud af at den smule, der virkelig kan ses.

Tænk over, hvor lidt vi kan se inde bag vore egne (og naboens) vinduer.

Vi ser gardinerne og vi ser blomsterne i vindueskarmen, men ikke ret meget mere end det.
Læg mærke til gardinerne og hjørnet af dugen på bordet inde bag vinduet.

Butiksvinduer og inventar.

Vinduerne i butikkerne vil ofte være store og oplyste. Dette er et af de steder, hvor det kan betale sig at gøre noget ud af inventaret.

Disk og lignende kan laves af pap og males. Man kan også lave små udstillingsvarer og reklameskilte selv f.eks. af Fimo i forskellige farver. Man kan også vælge at lave skilte og varer ved at scanne varer fra reklamer og printe dem i en passende størrelse til butiksvinduet. Varene skæres fri for baggrunden for oven, og der anbringes gerne flere rækker af varer.

Anbring pærer til lyset, så varerne oplyses forfra.