Uden for huset.Trapper.

Trinhøjden må højst være 20 cm og dybden bør være mindst 20 cm.
Hjælp ved omsætning af målene til modelmål kan fås på siden om mål.
Trappetrin og trapper kan laves af lister eller skæres ud i balsatræ, som er så blødt, at det kan skæres med en kniv.
Hvis trappen skal være af træ, males den sort og forsynes med smalle lister på trappetrinnene.
Trapper på mere end 2 - 3 trin forsynes med gelænder.Vindeltrappe

Kældertrappe.

Sommerhus- og
havetrappe.

Trappe støbt i latex

(findes på CDrom)

Gelænder.

Gelændere er normalt omkring 90 cm høje. Gelændere laves af kobbertråd, der bøjes i facon med en fladtang eller en rundtang. Tråden kan bankes flad med en hammer, husk at bruge et hårdt underlag.

Gelænder langs murede trapper kan laves som en 90 cm høj mur.
Muren laves som en fortsættelse af de murede trappesider. Den skæres ud af pap og beklædes med murstenspapir på begge siderne og på enderne.
For oven forsynes den hele vejen rundt med en cementflise af en strimmel gråmalet pap.

Terrasse.

En klods til terrassen skæres ud i balsatræ, som er så blødt, at det kan skæres med en kniv. På siden ind mod huset skæres træet lodret ned. Foroven skal klodsen passe med fliserne på terrassen. Derfra skæres skråt udad, ned mod jorden.
Der limes fliser fra fortovspapir (modelpapir fra CD-rom) på terrassens overside, og det skrå stykke males jordfarvet eller dækkes med savsmuld som beskrevet under græs.

Fortov.

Almindelige fortovsfliser er 62,5 x 80 cm. Fortovene er 10-12 cm over kørebanen. Mål på fliser og brosten i model (findes på CD rom).
Fortovene beklædes med fortovspapir, der skæres ud, så det fra husmur, hæk, grus eller lignende kan nå kantstenen og foldes ned over denne.

Hvis du har en computer med farveprinter, kan du selv lave dit fortovspapir (modelpapir fra CD-rom).
Fortovspapiret er forsynet med et stykke med brosten ved siden af fliserne. Hvis der skal være grus helt op til fliserne skæres brostenene væk langs flisekanten.

Fortov med fliser og kantsten kan også, som vist på billedet til højre, støbes i latex (findes på CDrom) og males med væg- eller hobbymaling.

Kantsten.

Kantsten er oftest af granit, 10-12 cm høje og med samme bredde. Ved udkørsler kan kantstenen være lavere.
Kantstenen kan være en del af fortovspapiret (modelpapir fra CD-rom), eller den kan males granitgrå.

Vejbelægning/gadeprofil.

Man kan købe forskellige former for vejbelægning i hobbyforretninger. Brostens- og andre stenbelægninger fås trykt på præget karton.

Asfaltveje kan laves af sort slibepapir, der kan forsynes med hvide midterstriber fra en korrekturroller. De hvide striber kan selvfølgelig også males på eller laves af strimler af hvide selvklæbende etiketter.

Grusveje laves af tørt, lidt groft sand, der lægges i et tyndt lag på vejen og forsigtigt gennemvædes med fortyndet hvid lim. Pas på ikke at røre ved sandet før limen er tør, det får sandet til at lave klumper. Hvis limen har svært ved at trænge ned i sandet, tilsættes et par dråber opvaskemiddel til limen.

Bredden på vejen bør ikke være for stor. Veje virker bredere på modellen end i virkeligheden. De rigtige mål og billeder af vejtyper (findes på CD-rom) er dog en god hjælp, når der laves veje på modellen.

Brostensbelægning kan skrives ud på printeren (modelpapir fra CD-rom), hvis man scanner et godt billede, evt. et fotografi.