Døre:

En almindelig dør skal i dag være mindst 90 cm bred og 200 cm høj. De fleste ældre døre er smallere, ofte 80 eller 70 cm, men yderdøre er større end indvendige døre.

Målene kan bruges når man skal lave yderdøre i huset. Uden for disse mål anbringes dørkarmen og dørtrinnet, som ofte går ca 5 cm ind i murhullet til døren.

Træet mellem fyldingerne og langs dørens yderkant er ca 10 cm bredt.

Til højre ses nogle eksempler på, hvordan døre kan se ud.

Billeder af nogle døre samt mulighed for beregning af modeldørenes mål.

Dørtyper:

Papdøre:

Computertegnede døre.

Dørene til højre er tegnet på computer ud fra de ovenfor nævnte mål og printet ud på hvidt karton. Derefter sprayes de med klar lak, så farven ikke løber ud, hvis den bliver våd (f.eks. ved limningen). Denne type døre limes blot fast på indersiden af husmuren, når de er klippet ud med en kant til at lime på uden om karmen. Kartondøre er ikke velegnede til huse med lys, da karton ofte er gennemskinneligt.
Dørene er tegnet i 1:50.

Døre lavet på/af pap.

Plane døre.

Dørfladen tegnes på tyndt pap (f.eks. maskinpap), og der laves plads til dørkarmen 2-3 mm hele vejen rundt. Døren males.

Døre med vinduer.

Døren tegnes på tyndt pap. Der skæres hul i pappet, der hvor glasset skal være. Tynde sprosser kan laves af tynd kobbertråd, som beskrevet under vinduerne. Døren males, husk også at male kanten inde i vindueshullet.

Glasset laves af klar plast, der limes fast på dørens bagside. Råglas laves ved at smøre gennemsigtig lim på glassets bagside og "rode rundt i det med f.eks. en nål" når limen er næsten tør. Matterede ruder kan laves ved at sætte mat tape på glassets bagside.

Fyldingsdøre.

Døren tegnes op på karton, med et stykke på 2-3 mm hele vejen rundt om døren.
Fyldingerne skæres ud. Kartonen limes på et stykke tyndt pap, med samme ydermål som kartonen.
Til højre ses karton til 2 forskellige døre (endnu ikke skåret fri udvendig) på hvid baggrund.
Døren males.

På denne måde kan en dør opbygges i flere lag, hvis det ønskes.

Jalousidør.

Tremmer til en jalousidør kan laves af kartonstrimler, der er lidt længere end dørbredden. Der laves strimler på 4 mm - 2 mm. Tag et stykke millimeterpapir til hjælp. Først limes en strimmel pålangs en af linierne på mm-papiret. Så limes en på 1 mm højere oppe. Der fortsættes på denne måde, til stykket er højt nok til at passe til hullet i dørrammen. Når limen er tør, skæres stykket til, så det passer i dørrammen. Hvis der skal laves flere døre, laves strimlerne så lange, at stykket kan dække alle dørene lagt ved siden af hinanden.

Selve døren laves som en fyldingsdør, hvor tremmerne sættes ned i feltet, hvor fyldingen skulle have været. Pas på ikke at bruge for meget maling, så tremmerne forsvinder igen.

Dørkarm.

Dørkamen laves af 2 mm brede lister, først males listen og derefter limes den på dørpappet langs dørens sider og overkant. (Dørtrinnet skal først sættes på, når huset er samlet.)

Plastikdøre.

Man kan købe færdige plastikdøre i hobbyforretningerne. De fås i mange variationer og farver. De fleste er dog lavet i 1:87. Dette betyder ikke, at de ikke kan bruges til andre målestoksforhold, kun at det kan blive svært at finde døre i den størrelse, man har brug for. Tag dørmålene med, når du vil se på færdige døre.