Dansk vandDanmark er ikke blot omgivet af vand, men har også mange små og store søer. Til og fra søerne fører vandløb, åer eller fjorde ud mod kysterne.

Der er altså masser af muligheder for at få inspiration til vandløb og søer på modelbanen.

Begge dele kan laves på forskellige måder på modelbanen.

Ligegyldigt om man ønsker en smald grøft eller en stor sø er det vigtigt at huske at man kan se bunden gennem vandet. Derfor er det vigtigt at starte nedefra og lave en naturtro bund, inden man laver selve vandet. Dybt vand i f.eks. en havn males i blå, grønne og evt. brune nyancer inden vandet laves.

Google maps, på Kortals og på Krak.dk kan man se, hvordan søer, åer og have ser ud oppefra og ikke mindst, få et indtryk af hvilke farver vandet har forskellige steder.

Model vand.

Vand på modelbaneanlæg (modelvand) kan man lave selv eller man kan købe det i en hobbyforretning. Der findes flere slags til forskellige priser og de er meget forskellige at arbejde med.
For dem alle gælder dog at forudsætningen for et godt resultat er et godt forarbejde. Underlaget for modelvandet skal males og dekoreres omhyggeligt inden vandet hældes/smøres/males på.
Underlagets udformning afhænger af landskabstyben (å, flod, sø, strand eller hav), den ønskede tyggelse på laget af modelvand og detaljeringsgraden.
Det er nok en god ide at læse om mulighederne, før man vælger hvordan man vil lave sit modelvand.

Fordelen ved at bruge klar lak til modelvand er at det er nemt at få fat i, det er nemt at arbejde med og så er prisen rimelig. Bør ikke bruges til tygge lag vand.

Plastgranulat skal smeltes og det er vigtigt at det har den rigtige temperatur. En varmepistol er et godt hjælpemiddel, men pas på at detaljerne ikke tager skade af varmen.
Granulatet købes i en hobbyforretning eller bestilles over nettet.

"Acryl Gele" som ligner vand når det tørrer, kan købes i hobbyforretninger. Da det også bruges til dukkehuse er der måske lidt flere muligheder for at finde det. Et tilsvarende materiale fås til at blande i acrylmaling til maling af billeder. Der er også muligt at købe det over nettet.

Vand af klar lak,
velegnet til havn, strand eller andet større område.

Klar lak er velegnet til steder, hvor man forventer at bruge et tyndt lag modelvand oven på en malet bund. Der lægges mere vægt på vandoverfladens udseende end på hvad der er under vandoverfladen.

Inden vandet laves, gøres bredden istand og underlaget males i et nogenlunde jævnt lag.

Næsten alle former for blank, klar lak kan anvendes.
Man bør vælge lak, der ikke udsender giftige dampe, ligesom man bør være opmærksom på brændfare m.m. under tørringen.
Af hensyn til ens egen tålmodighed, bør man nok vælge en lak der ikke er flere dage om at tørre igennem.

Bunden males i de farver man ser fra overfladen eller på et postkort af området. Dette vil ofte være blå eller grønne nuancer. Er stedet forurenet, kan brune eller sorte nuancer blive aktuelle. Bland farverne under malingen.
Spar ikke på malingen. Den må gerne variere lidt i tykkelse.
Fremhæv bølgeslagene ved hjælp af tynde lysere og mørkere striber i malingen.

Når malingen er helt tør, lakeres hele fladen med klar blank lak. Pas på laget ikke bliver for tykt, nogle former for lak kan finde på at danner "rynker" når et tykt lag tørrer. Ønskes et tykt lag lak, bør det kommes på i flere omgange. Vent til lakken er helt tør før det næste lag kommes på.
Når lakken har den ønskede tykkelse laves der skumsprøjt i det øverste lag.
Når lakken er halvtør males der med hvid maling på bølgetoppene. For at få lakken til at hæve sig lidt, males der på tvers af bølgeretningen i korte strøg, så lakken trækkes sammen med malinken i små skumtoppe. Mal i korte strøg og mange magne ved siden af hinanden.
Når malingen og lakken er helt tør, kan man evt. gentage lakering og maling med hvidt, hvis man vil have mere skum på overfladen.
Til sidst gives hele overfladen endnu et lag lak.

Plast granulat.

Inden vandet laves, gøres bredden istand og underlaget males i et nogenlunde jævnt lag.

klik forstort billede I hobbyforretninger kan man købe plastgranulat til at lave modelvand af.
Granulaten skal opvarmes i en matalbeholder til den er smeltet og må gerne få lidt mere varme. Det smeltede plastic hældes ud i det område, hvor der skal være vand. Med en varmeblæser, kan det holdes varmt, så det kan fordele sig i området, men man kommer nemt til at blæse plasten hen af underlaget på denne måde eller kommer til at "afbrænde" beplantningen langs vandkanten.

Acryl gele.

Inden vandet laves, gøres bredden istand og underlaget males i et nogenlunde jævnt lag.

ACRYLIC HEAVY GEL MEDIUM fås i hobbyforretningen i dåser med ca 1/4 l. Det ligner nærmest Niveakrem og kan smøres på underlaget med pensel eller spartel. Der er mulighed for at forme overfladen.
Man bør ikke lægge for tykke lag på af gangen, da det så kan have svært ved at tørre igennem.
Desværre er mine erfaringer med dette materiale ikke så gode. Det tørrede ikke igennem, så den hvide farve forsvandt ikke.

2-komponent-modelvand fra Faller

Inden vandet laves, gøres bredden istand og underlaget males i et nogenlunde jævnt lag.

Det tyske firma Faller laver noget to-komponent modelvand, som det desværre er svært at få fat i her i landet.
De to komponenter blandes i lige dele og vandet kan hældes ud, der hvor man ønsker et hav eller en sø.
Modelvandet er så tyndtflydende at man skal være omhyggelig med at lukke alle huller i underlaget og siderne af området, ellers havner modelvandet måske et forkert sted.
Der kan opnås særdeles flotte resultater med dette modelvand.