Malerbøtter.

Malerbøtter laves af sugerør, der skæres ud i stykker, der er ca lige så lange, som de er brede (knæksugerør passer i størrelse til spor 0 medens gammeldags sugerør er tyndere og passer til spor H0).
Med en nål bores to huller ved malerbøttens overkant. Hanken, som laves af et stykke tyndt kobbertråd, stikkes ind gennem hullerne og bøges på indersiden af spanden ved hjælp af en tændstik eller lignende.
Sugerøret fyldes næsten til overkanten med Fimoler, der trykkes på plads med en tændstik. Skal dåsen være åben, skal den kun fyldes halvt op.
Malerbøtten males sølvgrå udenpå.
Åbne dåser males med en anden farve, f.eks. grøn, indvendig. Husk også at lave et låg, der er sølvgråt på ydersiden og har malingens farve på indersiden.
Mærkater til malerbøtterne kan laves på computeren og limes på dåserne.


Kulsække.

Kulsække og andre sække laves af Cermit eller Fimo, der ligner modelervoks. Man kan vælge at bruge Cermit/Fimoler, der er farvet eller man kan male sækkene med hobbymaling til sidst.
Når man har formet sækkene, hærdes de i en almindelig bageovn. Nu kan de evt. slibes m.m. Til sidst males kullene i de åbne blank sorte og selve sækkene i en beskidt brun farve.

Træ ølkasser.

tegning til ølkasser
Trækassen havde dimensionerne 455x312x362 mm og kunne rumme 50 flasker liggende.

De gamle træ-ølkasserne på billedet er lavet af karton.

Kongens Brykhus Carlsberg Tuborg

Klik på billedet og få en kasse til udprintning eller klik på billedet til højre og få kasserne i forskellige størrelser. Kasserne printes på karton (se også udskrift af billeder), skæres ud , foldes efter de sorte linier og limes sammen.

Vil man have flasker i kasserne, kan de laves af Fimo. Lav 6 flasker, der limes på et stykke karton, som limes fast for oven i kassen. Husk at male flaskerne mørkegrønne, inden de "lægges i kassen".

En stabel med kasser fås her

Fare-, miljø- og sikkerhedsmærker.

Rundt omkring, på gødningssække, malerbøtter, vaskepulver og meget andet finder man forskellige fare- og miljømærker. Disse mærker bør selvfølgelig også findes på modelbane anlægget.

Faresymboler og farebetegnelser findes hos Miljøministeriet.

Miljømærker findes nederst på "Miljø & Sundhed"s side

Grafiske symboler - Sikkerhed findes hos en forhandler (Piktogram butikken) af skilte og en anden forhandler (Prento) hvis side ligger gemt langt nede på skærmen hvor du skal ned før du kan se siden.

Mærkerne kan gemmes på din egen computer, ved at højreklikke på billedet og derefter klikke på Save Image As/Gem billede som.
Er man interesseret i mærkernes betydning for at være sikker på at man bruger det rigtige skilt, klikker man blot på billederne, så får man også den.

Mærkaterne kan enten printes på hvidt papir, hvidt karton eller på gennemsigtig selvklæbende plast. I alle tre tilfælde er det klogt at give dem en gang spraylak, så farven ikke opløses af lim eller lignende. Mærker, der printes på klar plast, får ingen farve på de steder, hvor der er hvidt. Farven fra den baggrund, man sætter mærket på vil komme frem i stedet for det hvide. Man kan evt. printe mærkerne på hvide selvklæbende etiketter i stedet.
Se under udskrift, hvordan du får tegnet mærket ud på din printer i den rigtige størrelse.

Færdselstavler.

Selvfølgelig skal der færdselstavler på modelbanen.

De kan findes på Internettet under færdselstavler. Billederne af tavlerne kan gemmes på din egen computer ved at højreklikke på dem og derefter klikke på Save Image As.

Fra vejvæsnets hjemmeside kan vejtavlerne downlodes i pdf-format. Her findes både billeder af tavlerne, deres mål og opsætningshøjde. Filer læses med Acrobat Reader. Ved at forstørre billedet med forstørrelsesglasset og trykke på Alt og PrintScrn samtidig, kopieres billedet til klippebordet og kan derefter hentes frem i et tegneprogram.

Runde færdselstavler har en diameter på 70/50 cm (land/by) og på trekantede tavler er højden 90/70 cm. Skiltene anbringes i forskellige højder (normalt med underkanten i 2,2 m højde) afpasser efter omgivelserne og antallet af skilte. De sidder oftest så højt, at cyklister kan køre under uden at ramme skiltene.

Ved indtastning af målestoksforholdet og skiltets virkelige mål på siden om mål kan man finde ud af, hvor store ens færdselsskilte skal være. Derefter kan skiltene skrives ud på en farveprinter, i den rigtige størrelse, på kraftigt hvid karton. For at blækket ikke skal løbe ud sprayes skiltene med klar lak inden de skæres ud. Standerene til skiltene laves af metaltråd, hvis nederste del sættes ned i et tyndt metalrør og limes fast. Hvis standeren laves et par cm for lang, kan den stå i et hul i underlaget. I så fald sættes en tynd metaltråd på tværs af standeren i jordhøjde.
Skiltet males gråt på bagsiden (og kanten) og standeren males grå. Når malingen er tør limes skiltet fast på masten. Der kan sættes flere skilte over hinanden eller på hver sin side af en mast.

Signaler for jernbaner.

De danske jernbaners signaler (og sikringsanlæg) kan findes på Internettet. Her er tegninger af signalerne, opsat alfabetisk. Tegningerne kan gemmes på din egen maskine ved at højreklikke på billedet og derefter klikke på Save Image As.
Skiltene kan senere skrives ud på printeren på hvid karton.

Fra Lokomotivets hjemmeside: signaler og faste mærker - dsb ca. 1941-1991 (download fra "www.sporskiftet.dk")

Signal-leksikon