Støbning af tinfigurer til modeljernbane i spor 0 og større.

Modelering af figurer (modeller).

Figuren modeleres i Fimo, der ligner modelervoks. Tak en tynd modelerpind eller en hobbykniv til hjælp ved modeleringen, så Fimoen ikke bliver for varm.

Når figuren er færdig, hærdes den i en almindelig ovn (15-20 min ved 150 grader). Derefter er figuren hår og man kan skære eller slibe små detaljer i overfladen. Hertil er en miniboremaskine/fræser velegnet.

Formen laves i to halvdele. Det er klogt allerede når man modelerer figuren at fastlægge formensskildelinier i forhold til figuren, så man er sikker på at kunne få figuren ud af formen efter støbningen.
Støbeformen laves af gummi og kan bøjes lidt, så man behøver ikke at lave slip på figuren og den kan også drejes noget når den tages ud af formen.

Fremstilling af formens to dele.

Formen laves af cilikonegummi, der bl.a. kan købes hos Model & Hobby, Frederiksborggade 23.

Lav en formramme til at støbe formene i. Den laves af fire stykke pap eller plast som vist på tegningen. Formrammens størrelse adhænger af figurens (læg evt. 2 i samme form) størrelse. Der bør være ½ - 1 ca formgummi på de tyndeste steder, dog noget mere ved indløbet.

I bunden af formrammen lægges et lag modelervoks, som modellen/modellerne presses halvt ned i. Modellen bør ligge med ansigtet nedad. Modelervoksen erstatter midlertidigt formhalvdel nr to. Langs modellens kanter, bør modelervoksens overflade være vinkelret på figurens overflade.
Til sidst trykkes to fordybninger i modelervoksen ved siden af modellen. Disse to fordybninger skal sørge for at de færdige formdele altid bliver samlet rigtigt.

Smør med en blød kummes et tyndt lag koncentreret VEL (opvaskemiddel) på modellens overflade, på modelervoksen og på den øverste del af formkassens sider. Pas på der ikke kommer småbobler!

Beregn hvor meget formgummi, der skal bruges til formen. Mål udvendig på formkassen fra modelervoksen til det øverste af figuren og læg ca 1 cm til. Denne højde ganges med formrammens indvendige længde og derefter med dens bredde.

Læs brugsanvisningen grundigt, hæld den udregnede mængde formgummi i en beholder (jeg bruger et dl-mål fra køkkenet) og tilsæt accelefator/hærder og bland omhyggeligt.

Gummimassen hældes i en tynd stråle ned over modellerne til det står ½ cm over figurens øverste del. Bank på formens side, så lufthuller i formen undgøs.

Nu skal gummien hærde i 10-12 timer (se brugsanvisningen). Det går hurtigere, når den står på et lunt sted.

Efter hærdning tages formhalvdelen og modellen ud af formen (lad modellen sidde i formdelen). Modelervoksen fjernes og formdelen med model renses omhyddeligt med en blød børste og varmt vand.
Rammen om formen renses også for modelervoks.

Når delene er helt tørre, lægges den først formdel med i formrammen, med modellen opad.

Der smøres et tyndt lag VEL over formen og modellen. Bliver formdelen ikke penslet med VEL, kan formens to dele ikke skildes af, når del nr 2 er lavet.
Gummistøbemassen blandes og hældes forsigtigt ned over modellen og den første formhalvdel. Bank på formens side, så lufthuller i formen undgøs.
Formhalvdel 2 stilles til hærdning.

De to formhalvdele skilles ad, modellen fjernes og formdelene renses med en blød børste og varmt vand.

Der skæres et indløb fra hulrummets højeste punkt ud til den ende/side af formen med en skarp kniv.


Indløbet laves som en V-formet kanal skøret ned fra skillefladen. Kanalen skal være bredest ved formens kant og må gerne blive en del smaldere inden den når ind til hulrummet.
Når indløbet er skåret er det tid til at støbe i formen.

Støbning af figurer.

Nogle stumper tin lægges i støbeskeen, som anbringes på komfurets varmeplade eller gaspluds. BRUG IKKE et keramisk komfur!
Har man en aluminiumsplade (eller stort flat grydelåg) er denne velegnet som underlag for støbningen, da den kan tåle varmen og tinnet ikke sætter sig fast på den. Husk dog at den kan lede varmen videre til andre ting.

Der drysses talkum i de to formdele og det overskydende drysses ud igen. Der skal kun være et tyndt lag i formen (næsten ingenting).
Formdelene samles og holdes sammen med en kraftig elastik eller en tang. Det er en god ide at stive formens sider af, ved at lægge en tynd træplade på hver side af formen.
Formen holdes lodret med indløbet opad. Dette kan gøres med den ene hånd, men så er det nødvendigt at bruge et par læder-arbejdshandsker, som kan tåle varmen fra det flydende tin. En metalklemme, der både kan holde formdelene sammen og holde formen oprejst er ansolut den bedste løsning og er ikke særlig dyr i hobbyforretningen.
Når tinnet er blevet flydene hældes det ned i formen medens der bankes på den, så al luften kommer ud og tinnen løber helt ned i bunden.
Overskydende tin hældes tilbage i støbeskeen.

Vent med at åbne formen til den har kølet af. De to formdele skilles ad (brug handskerne igen) og den støbte figut tages ud.
Indløbet klippes af med en tang og lægges i støbeskeen til næste støbning.

Kontroler at der er kommet tin ud i alle figurens dele. Er tinnet ikke kommet helt ud i f.eks. figurens arm, kan det skyldes en luftlomme i formen. Lav et lille hul gennem formen fra armens yderste ende ud gennem formens væg. Den tynde tintråd, der måske kommer på armen, kan let fjernes efter støbningen.

Den støbte figur gås efter med en lille fil eller en "tandlæge-fræser" så alle indlæb og støbegrater fjernes.

Maling af figurerne.

Der bores et tyndt hul op i figurens ene ben. I dette hul limes et stykke pianotråd. Senere bores et hul i underlaget, der hvor figuren skal stå og pianotråden stikkes ned i hullet.

Figuren males med hobbymaling. Brug evt en svamp, som pianotråden stikkes ned i, så figuren kan stå op og tørre. Mal en farve af gangen og brug en tynd pensel til de mindre detaljer, det giver det bedste resultat.
Øjne og mund kan være svære at male. I stedet bruger jeg en tynd spritpen (0,1 mm) af den type, der kan skrive på glas og plast. Det giver et udmærket resultat og er en del nemmere end at bruge penslen.

Figurer der er støbt i samme form og derfor er ens, kan ved malingen varieres så meget, at man ikke lægger mærke til at de engang var ens.


Jeg har modeleret og støbt en del figurer til spor 0. Skulle du/I være interesserede i at anskaffe nogle af disse figurer, er i velkommen til at sende en mail om det til merete_np@hotmail.com.