Fremstilling af trappe støbt af latex.

Trinnene på en almindelig trappe er 18-20 cm høje og lige så dype. Trappebredde ca 2 m.
Til f.eks barnevognstrapper er trinnene ikke så høje, til gengæld er de en del dybere eller hedder det længere? Også trappebredden er noget større her.

På en trappe til spor 0 laves trinnene 4 mm høje og dybe. Trappebrede 4 cm. Der er 14 trin til en etagehøjde svarende til 2,5 m i højden.
16 trin svarer til godt 6 cm lodret op og trappeløbet bliver da 10 cm langt.
Til trappetrinnene bruges 16 trekantede lister på 4x4 mm.
Da latexen er blød skal der noget til at støtte trappen på undersiden. Dertil bruges lister på 2X5 mm.

Model til trappe til modeljernbane.

Modellen til trappen laves på en papplade.
Af 2x5 mm lister laves 2 stk på 12 cm samt 4/6 stk på 10 cm. Der limes 4 af de korte lister ved siden af hinanden på pappladen. Det er vigtigt at de flugter i enderne. På hver side limes et langt listestykke med 1 cm ud i hver ende. De sidste korte lister limes yderst, med enderne ud for enderne af de andre korte lister.

De 16 trin skæres ud 44 mm lange af den trekantede liste/L-profilen. Trinnene limes med den brede/åbne side ned mod listerne. De skal ligge vinkelret på bundlisterne og gå lige langt ud på begge sider af disse. Liste/profil-stykkerne skal ligge helt tæt op til hinanden. Der limes en 2x5 mm eller 2x6 mm langs trinnenes kant som vange på begge sider af trappen.

Form til trappe

Ca 1 cm fra modellens yderkant limes en liste (mindst 7 mm høj), denne bliver formens yderkant og skal ligge helt tæt op til de lange lister i begge enden.
Det er en god ide at give modellen en gang spraylak når limen i den er helt tør. Dette gør at formen nemmere slipper modellen igen.

Formen til trappen støbes som beskrevet under form til støbning med latex

Støbning af trappe

Der hældes der latex i formen så den når op til formens overkant.
Der lægges to 12 cm lange 2x5 mm liste over formen, så de viler i fordybningerne i formens ender. Dette bliver de bærende lister, der skal stive trappen af.

Når latexen er størknet kan listerne skæres af ved trappeløbets ender samtidig med at overskydende latex skæres/klippes væk.

Maling af trappen

Når latexen ikke klistre længere males trappen.

Man kan vælge at male hele trappen cementgrå eller man kan male stødene grå og lægge klinker af karton på trinnene.