Min modelbane drøm.

Meterspor på H0-skinner.
Merete Nærum-Pedersen
merete_np@hotmail.com

Siden jeg flyttede hjemmefra, har jeg drømt om at få min egen modelbane.
Mand og børn skubbede en periode denne drøm i baggrunden, men nu da jeg er blevet alene og børnene er blevet store, er den groet igen.
Den er ikke stor. En strækning under vinduerne i den lille stue. En strækning på ca. 4½ m i ½ m brede.
Ikke meget, men nok til et lille punkt til punkt anlæg.

Da jeg som ca. 20 årrig byggede 4 H0 vogne efter et gammelt nummer af Populær Mekanik besluttede jeg, at bygge i en større målestok. Det gav dog visse vanskeligheder, da sporene enten ikke kunne købes færdige eller var temmelig dyre. Derfor begyndte jeg at overveje at bygge en smalsporet bane. Da jeg gerne ville bygge dansk, så det i første omgang ud til at blive en mindre industribane, men så opdagede jeg at der flere steder i landet havde været baner med 100 cm sporvidde.

På disse baner fandt jeg, rullende materiel og sporstrækninger, som jeg ville kunne bygge et anlæg over.
De færdige skinner var dog stadig et problem. Jeg valgte at bruge H0 skinner og så tegne målestoksforholdet ud derfra. 16,3 mm modelskinner skulle svare til 100 cm rigtig skinne. Dette medførte at jeg valgte målestoksforholdet 1:60.

Skinner og hjul kan med dette valg købes færdige. Kun hjulene til lokomotiverne kan blive svære at få fat i, men opgaven er ikke umulig.

Da jeg igen begyndte på modelbanebygningen, startede jeg med at bygge vogne fra DBJ, hvorfra det er nemt at få tegninger. Det er nu blevet til 3 godsvogne og jeg er begyndt på et Motorlokomotiv, som også har kørt på HBJ. Jeg har også fået bygget Almindingen station, et trinbrætskur og en transformatorstation (se billede).

Min drøm er vokset. Når banen kommer hen i hjørnet, der ligger højere end starten af banen (måske Tørring), skal den i Alminingen drejes over til sidevæggen og videre rundt og gå nedad, måske i en ring, under Interim-broen fra Horsens og ned til stationen.

Foreløbig er det en drøm, men jeg er da kommet lidt igang, selv om mit husbyggeri til DMJK sinker mit eget anlæg en del.